Open dag “Fort Henricus” 20 oktober 2019

Van 1627 tot 1816 beschermde Fort Henricus – de toen nog vestingstad – Steenbergen. In die tijd had Steenbergen nog een open verbinding met de Noordzee en op het fort stonden o.a. de kanonnen klaar om de vijand af te slaan. Dankzij het succes van de linie kwam het nooit zover. De afgelopen jaren is het terrein van Fort Henricus gerestaureerd en ligt het er weer zoveel mogelijk bij als in de zeventiende eeuw.

Het Fort is inmiddels eigendom van Natuurmonumenten. Samen met de Stichting “Zuiderwaterlinie” en de gemeente Steenbergen organiseerden zij, na voltooiing van de restauratie, op zondag 20 oktober een open dag. Op de achtergrond van deze dag trok ook de jaarlijkse bietentocht met door paarden voortgetrokken historische schepen aan de horizon voorbij.

Op deze open dag, met officiële opening, het overdragen van de nieuwe uitkijktoren en de nodige toespraken waren er een aantal standhouders met diverse activiteiten te zien. Door de vele regenbuien in voorafgaande dagen was het binnenterrein dermate slecht en drassig geworden dat de organisatie voor de activiteiten last minute naar het buitenterrein moest uitwijken. Hier was het terrein iets beter, maar het advies om voor de zekerheid een paar laarzen of oud schoeisel aan te trekken was niet verkeerd.

Onder de standhouders ook MVSV met een marktkraam. Vanwege de nog te verwachte regen waren de aankleding en de getoonde modellen voor onze maatstaven misschien wat soberder dan we gewend zijn, maar ondanks dat hebben we toch geprobeerd er ook hier weer het beste van te maken en dat is aardig gelukt. Zo had Hans zijn onlangs voor de vaarbaksteiger gemaakte havenhoofdtorens met bijpassende verlichting klaar en meegebracht en ook het nieuwe clubspandoek werd hier voor de eerste keer gebruikt.

Ondanks de vooraf toegezegde plaats om onze modellen veilig in en uit het water te kunnen halen en zo in de grachten van het fort te kunnen varen, was er slechts een steil en modderig talud. Toch hebben een aantal leden – met het gevaar van eerder dan het model beneden of in het water te zijn – de steile oever getrotseerd en zijn er hiermee voor het eerst sinds eeuwen weer schepen door de grachten van het Fort gevaren.

Wat het weer betreft was het misschien een druilerige dag met voor de zeilboten te weinig wind, maar aan de vele bezoekers en de goede zorg van de organisatie heeft het zeker niet gelegen.

Bedankt en tot ziens,

© Bert Verbeek

Ongeldige of onvolledige url gegeven

Terug naar activiteiten voorgaande jaren