Een kijkje op de werkvloer bij de leden. 5 en 9 november 2016.

Dat de gezelligheid en omgang met elkaar in onze vereniging soms iets verder gaat dan alleen het delen van info over modelbootjes bouwen, het ermee varen en samen een kopje koffie of een frisje drinken getuigt onderstaand verslag.

Enige tijd geleden kreeg het bestuur van twee van onze leden de vraag of het leuk zou zijn om hun bedrijf of het bedrijf waar zij zoveel jaar gewerkt hebben te bezoeken. Die vraag was snel te beantwoorden. Natuurlijk vinden wij dat leuk en interessant. Daarna is er een mailtje rondgestuurd om de interesse van de overige leden te peilen en een datum af te spreken.

Het eerste bezoek was op zaterdag 5 november bij Albert aan zijn bedrijf H&U waar hij ook mede eigenaar van is. H&U is een bedrijf wat in hoofdzaak scheepsmotoren voor de binnenvaart onderhoudt, repareert, reviseert of zelfs compleet vervangt door een nieuwe motor. H&U is tevens een van onze clubsponsors.

Om half tien bij het bedrijf op Dintelmond afgesproken en na een korte eerste indruk van de algemene werkplaats tijd voor koffie met een heerlijk stukje cake. Daarna – met tekst en uitleg van Albert – verder de werkplaats in en ons lopen verwonderen over allerlei indrukwekkende machines, gereedschappen en motoren – of onderdelen hiervan – waar aan gewerkt wordt. Ook het zeer uitgebreide magazijn was heel imposant om te zien.

Vervolgens – op een afstand van ca. 2 minuten lopen – naar één van de schepen waar momenteel de motor in onderdelen binnen in de werkplaats staat en aan gewerkt wordt. Op dit binnenvaartschip werden we heel gastvrij door de schipper en diens vrouw ontvangen, zij loodsten ons – eveneens vergezeld van de nodige tekst en uitleg over de motor en het schippersleven – door de machinekamer en toonden later ook nog even een kijkje in de stuurhut. Tot slot nog een bezoek gebracht aan de ernaast liggende binnenvaarttanker en ook daar de machinekamer mogen bezichtigen.

Door omstandigheden waren we helaas aan een bepaalde tijd gebonden maar waren nog lang niet uitgekeken. Dat het tweede en beloofde kopje koffie er door tijdgebrek bij in schoot namen we graag voor lief.

Albert, H&U en de schippers van de bezochte schepen; Bedankt, het was zeer informatief en heel indrukwekkend!


Ons tweede bezoek van “een kijkje op de werkvloer bij de leden” was op 9 november. We hebben toen een bezoekje aan de Suiker Unie in Dinteloord gebracht. Dit was tot het pensioen van Goof zijn werkgever waarover hij nog graag en regelmatig iets vertelt.

Na het verzamelen bij de portier werden we eerst naar een info zaal geleid waar we door een aardige dame namens Suiker Unie Dinteloord hartelijk welkom geheten werden. Onder het genot van een kopje koffie deed zij haar verhaal en gaf uitleg over o.a. de regeltjes, de veiligheid en hetgeen we daarna in en rond de fabriek zouden gaan bezichtigen.Na deze uitleg en een intro film was het tijd om – gekleed in een reflecterend hesje, haarnetje, veiligheidshelm en een hoortoestelletje waarmee de gids goed te verstaan en te volgen was – de fabriek te bezoeken. Dit werd een rondleiding van ca. 2 uur waarbij we heel veel binnen en buiten de fabriek gezien hebben. Wat op het eind van de rondleiding voor de meesten nog extra aardig was, was een bezoekje aan het stoommachinemuseum van de fabriek. Hier staan veel – inmiddels gerestaureerde – machines van vroeger uit deze en andere suikerfabrieken opgesteld en in tegenstelling tot vele andere excursies op de fabriek waren vandaag – omdat Goof nog e.e.a. geregeld had – de meeste zelfs werkende te zien. Dit museum word zoals vele musea met behulp van  een groep enthousiaste vrijwilligers in stand gehouden.

Daarna tijd om de helm en andere attributen in te leveren en – na nog een kort slotwoord en ontvangst van een presentje – was het al weer tijd om huiswaarts te keren waarbij we terug kijken op een informatieve bezoekje aan de werkvloer van Goof zijn (oud) werkgever.

Goof ….. hartstikke bedankt voor de uitnodiging, het was zeer de moeite waard en wij weten nu in elk geval hoe die suikerbiet op enig moment verandert naar dat suikerklontje voor in onze koffie.

In en rond de fabriek mocht niet gefotografeerd worden, dit respecteren we natuurlijk maar daardoor zijn er helaas ook geen foto’s van dit uitstapje.

© Bert Verbeek

Een kijkje op de werkvloer van Albert
IMG_5722 (Medium).JPG
IMG_5723 (Medium).JPG
IMG_5728 (Medium).JPG
IMG_5735 (Medium).JPG
IMG_5744 (Medium).JPG
IMG_5747 (Medium).JPG

Terug naar activiteiten voorgaande jaren